Serviciile de informații ale SUA, detalii bombă despre atacul cu dronă de la Kremlin: „Ucraina a plănuit totul”

de: Anca Lupescu
25 05. 2023

Oficialii americani au detectat discuții între oficialii ucraineni care se învinovățesc reciproc pentru un atac cu dronă asupra Kremlinului la începutul acestei luni, contribuind la o evaluare americană potrivit căreia un grup ucrainean ar fi putut fi responsabil, au declarat pentru CNN surse familiare cu informațiile.

Ucraina ar fi stat în spatele atacului de la Kremlin

Interceptările includ unii membri ai birocrației militare și de informații din Ucraina care speculează că forțele ucrainene de operațiuni speciale au condus operațiunea.

Discuțiile, combinate cu alte comunicări interceptate ale unor oficiali ruși care acuză Ucraina pentru atac și se întreabă cum s-a întâmplat, au determinat oficialii americani să ia în considerare posibilitatea ca un grup ucrainean să se afle în spatele incidentului din 3 mai. În acea dimineață, două drone au zburat spre Palatul Senatului de la Kremlin și au lovit partea superioară a clădirii.

Cu toate acestea, SUA nu au reușit să ajungă la o concluzie definitivă cu privire la cine a fost responsabil și apreciază doar cu o încredere scăzută că un grup ucrainean ar fi putut fi în spatele incidentului, au declarat oficialii.

De asemenea, oficialii americani consideră în continuare că este puțin probabil ca înalți oficiali guvernamentali ucraineni, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski, să fi ordonat atacul sau să fi știut în prealabil despre acesta.

Atacul nu a fost orchestrat de ruși

Rapoartele recente ale serviciilor de informații americane au apreciat că oficialii ruși au speculat în privat, la fel ca și în public, că Ucraina a fost în spatele atacului, ceea ce i-a determinat pe oficiali să creadă că incidentul nu a fost probabil o operațiune sub pavilion fals sponsorizată de stat, menită să ofere Rusiei un pretext pentru a-și intensifica și mai mult războiul împotriva Ucrainei.

Kremlinul a făcut, de asemenea, unele schimbări interne de securitate ca răspuns la atac, a declarat o sursă familiarizată cu informațiile, refuzând să intre în detalii. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat public, după episod, că apărarea aeriană a orașului va fi întărită.

Dronele care au lovit Kremlinul păreau mici, cu o încărcătură relativ ușoară, acesta fiind probabil motivul pentru care nu au declanșat apărarea aeriană rusă. Nu este clar dacă acestea ar fi avut o rază de acțiune suficientă pentru a fi transportate din Ucraina la Moscova.